NaarHuisCover

Het presenteren van de roman Naar huis van Leila S.Chudori
Naar huis en 50 jaar in ballingschap
Zaterdag 10 Oktober 2015,
Aula IISG Cruquisweg 31, Amsterdam.
14.00 – 17.00.
Met Leila S.Chudori, Henk Maier, Martin Aleida, en Joss Wibisono.
Zoals de auteur Leila S. Chudori zei, “Hoewel fictief; dit boek is geïnspireerd op de strijd van een bestaande Indonesische familie in ballingschap in Parijs.” Na de gebeurtenis van wat bekend staat als “G30S” (30 september Beweging) in 1965 moesten honderden Indonesiërs die zich op dat moment in het buitenland bevonden een verklaring ondertekenen en daarmee de nieuwe regering onder Soeharto erkennen. Velen hebben het geweigerd en bleven trouw aan President Sukarno. Daardoor werd hun paspoort ingetrokken en hun Indonesische nationaliteit afgenomen. Een deel van hen waren leden van de PKI (Indonesische Communistische Partij) en een groter deel werd ervan verdacht betrokken te zijn bij de Communistische Partij en weer een ander deel heeft een eigen reden gehad en koos om niet terug te gaan.
Dit is nu 50 jaar geleden. Hun gedwongen omzwervingen in het buitenland zijn voor velen traumatisch. Ze hebben het gevoel dat hen veel is ontnomen, ze hebben veel verloren. Ze stonden ineens voor een geheel nieuwe situatie. Dit was zeker niet eenvoudig. Later werden ze ballingen genoemd. Hoewel een deel van hen al terug is geweest naar de plaats waar ze vandaan kwamen zitten ze tot op de dag van vandaag nog gevangen in het stigma die door het regiem van de Nieuwe Orde nog altijd stand houdt.
Het boek Naar huis markeert deze ervaring. Het beschrijft een deel van het leven van een balling op een begrijpelijke en inleefbare manier. En binnenkort, aanstaande november, zal International People’s Tribunal 1965 plaats vinden om rechtvaardigheid te bewerkstelligen voor de slachtoffers van 1965. Na 50 jaar is er behoefte aan verzoening, eerherstel, erkenning en rechtvaardigheid op alles wat ze hebben ervaren na 50 jaar in afwachting.
We nodigen behalve Leila S. Chudori en Henk Maier, de vertaler van dit boek, ook Martin Aleida en Mulyani Alisyah uit. Samen met hen kunnen we ervaringen delen en inzicht krijgen in de wereld van Indonesische ballingen en slachtoffers van de gebeurtenissen van 1965.
Martin Aleida was een redacteur bij het blad Zaman Baru dat uitgegeven werd door Lembaga Kebudayaan Rakyat (LEKRA) en was ook journalist bij Harian Rakyat, het blad van de PKI (Indonesie communische partij). Begin 1966 werd hij samen met zes anderen gearresteerd en een jaar later werd hij weer in vrijheid gesteld. Vele van zijn korte verhalen zijn in het Engels vertaald. Een ervan is “Leontin Dewangga”, heeft in 2004 een onderscheiding gekregen van het Indonesische Ministerie van Onderwijs. Op het International People’s Tribunal 1965 die plaats zal vinden van 10 – 13 november in Den Haag zal Aleida een getuigenis afleggen.
Mulyandari Alisyah hebben we uitgenodigd omdat ze de gemeenschap van Indonesische ballingen in Frankrijk goed kent. De mensen uit deze gemeenschap, o.a. Ibarruri Aidit (dochter van D.N. Aidit, leider van PKI) en Umar Said (André Oumar), staan model voor de hoofdfiguren in het boek van Leila. Mulyani Alisyah, heeft een studie ‘civilisations’ aan de Sorbonne, Paris voltooid. Zij heeft deze gemeenschap geholpen fondsen te werven en de micro-krediet activiteiten van Ibarruri te financieren. Ze is ook mantelzorger geweest voor een balling die alleen woonde, tot na zijn dood heeft zij zich over hem ontfermd.

This post is also available in: English